Kelebek ve Dalgıç

Cuma, Şubat 29, 2008


Tür : Dram / Biyografi
Gösterim Tarihi : 18 Ocak 2008
Yönetmen : Julian Schnabel
Senaryo : Ronald Harwood , Jean-Dominique Bauby (Kitap)
Yapım : 2007, Fransa / ABD , 112 dk.

Oyuncular

Mathieu Amalric (Jean-Dominique Bauby) , Emmanuelle Seigner (Céline Desmoulins) , Marie-Josée Croze (Henriette Durand) , Anne Consigny (Claude) , Patrick Chesnais (Dr. Lepage) , Niels Arestrup (Roussin) , Olatz Lopez Garmendia (Marie Lopez) , Lenny Kravitz (Lenny Kravitz) , Michael Wincott (Michael Wincott)



Bugün ne olduğumuzdan çok gelecekte olacaklar daha önemlidir. İstediğiniz kadar lüks içinde yaşayın, ister dünyanın en zengini olun bela her an kapınızı çalabilir. Gazatelerde, haberlerde görüp duyduğumuz, bazende göremezlikten geldiğimiz bu olayların bizim başımıza gelmeyeceğini düşünmekteyiz kimi zaman. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, yaşamamız bile mucize haline gelmiş. İşte bu mucize hayatımızda paradan da en önemlisi sağlık ve aile oluyor. Önemli olan bunun farkında olabilmek galiba...



Fransız Elle dergisi editörü Jean-Dominique Bauby’nin gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak yapılmış bu filmde Jean-Dominique Bauby 43 yaşında beklenmedik bir biçimde hastalanıp ve bütün kas kontrolünü kaybetmesiyle film başlar.Kendine geldiğinde konuşamadığını anlayan Jean-Dominique Bauby tek kontrol edebildiği yerin, sol göz kapağı olduğunu anlar. Konuşulanları duyan ve gören ama söylemek istediklerinide terapistinin bulduğu bir yöntemle ( göz kapaklarının hareketiyle) anlatıyor film boyunca. Sürekli hareketli bir hayat yaşayan Jean-Dominique Bauby'nin hayatla tek bağlantısı sol göz kapağıdır artık. İlk zamanlarda bu durumu kabullenmek istemesede Jean-Dominique Bauby daha sonraları hiç bir kaçış yolu olmadığını anlar. kazadan önce yazmak istediği bir hikayeyi bu sefer yaşadıklarından yola çıkarak göz kapaklarıyla konuşur bu çok zamanını alsada yapmaya karar verir. Zaten göz kırpmaktan başka yapacak birşeyi de kalmamıştır.



Hem konusu itibariyle, hem anlatış tarzı, hem de film çekim tekniğiyle etkileyici bir film olmuş. Eğer sinemada izleme fırtası bulamadıysanız bu filmi, bir ara mutlaka dvd sini alıp izleyin, koyun arşive , çünkü arşivlik bir film olduğu düşüncesindeyim.

kaleme alan ~ outis ~ zaman: 10:48  

0 fikrini beyan et:

Yorum Gönder